Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmit Alikahya Yerleşkesinde hizmet yelpazesi her geçen gün genişliyor. Son iki sene içinde yenidoğan yoğun bakım yatırımları, Kadın Doğum ve Çocuk dışındaki bir çok uzmanlık branşında poliklinikler, palyatif bakım merkezi, ayaktan ve yataklı fizik tedavi merkezi gibi daha önce olmayan birçok hizmet yerleşkede devreye alınmış durumda. Yaklaşık bir yıl önce anne adayları ve gebeler için 3. düzey teşhis ve tedavi imkanı sağlayan Perinatoloji Polikliniği açıldı. Poliklinikte Perinatoloji uzmanı Op. Dr. Cihan Çetin görev yapıyor. Burada fetal anomalili bebeklerin takip ve tedavileri, kromozomal anomali taramaları, amniyosentez/koriyon villus örneklemesi gibi gelişmiş teşhis ve tedavi imkanları sunuluyor. 
Son olarak İzmit Alikahya Yerleşkesinde Perinatoloji uzmanı Op. Dr. Cihan Çetin tarafından kullanılacak, anne karnındaki fetüsün 3.  düzey detaylı değerlendirmesini mümkün kılan  4 boyotlu renkli doppler ultrason cihazı  yaklaşık 330.000 TL’ye Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı.

Bu teknoloji düzeyinde Türkiyede 8 adet olduğu öğrenilen cihaz  Kocaeli Kamu Hastanelerinde bir ilk olacak. İşleyiş olarak; hastaların önce normal Kadın Doğum uzmanına muayene olması, Perinatolojik ileri tetkik veya 4D ultrason gerektiriyorsa üst düzey merkeze resmi olarak sevk yapılması gerekiyor.  

 
MÜDAHALE VE TEDAVİ ŞANSI ARTIYOR
Bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını ayrıntılı bir şekilde belirleyen cihaz sayesinde; bulgular saptanarak sorunun şiddetine göre aileye doğum öncesi seçenekler sunuluyor.  Bazı anomalilerin anne karnında tanısı konuluyor, böylece doğum sonrası bebeğe erken dönemde müdahale ve tedavi şansı sağlanmış oluyor.
 
ERKEN DÖNEMDE GEBELİK KONTROLLERİ ÖNEMLİ
Konu ile ilgili bilgi veren Perinatoloji Uzmanı  Op. Dr. Cihan Çetin “Perinatoloji branşında anne karnında anomali düşünülen bebeklerin, riskli olduğu düşünülen gebelerin değerlendirilmesi ve kadın doğum uzmanlarına 3. düzey konsültasyon hizmeti verilmesi şeklinde çalışıyoruz. Polikliniğimizde gebelik öncesi ve sonrası bir çok üst düzey inceleme başarıyla yapılabilmektedir. Yeni alınan 4D renkli doppler ultrason cihazı ile bu değerlendirmeleri daha ayrıntılı yapmak mümkün olacak. Kadın Doğum Uzmanlarımız tarafından gerekli görülen anne adayları için konsültasyon talepleri doğrultusunda yapılan 4D görüntüleme kontrollerine erken dönemde başlanmasını öneriyoruz. Bu cihazı hastanemize kazandıran başta Genel Sekreter Dr. Şenol Ergüney’e, Başhekim  Dr. Mustafa Güneş’e ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum ” dedi. SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Güneş “Hastanemizde özellikle  İzmit Alikahya yerleşkesinde hizmet yelpazesine her geçen gün yenilerini ekliyoruz, 4D renkli ultrason bölgede ciddi bir açığı kapatmış oldu” dedi. 


Kocaeli Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney ise  “Sağlık bilimleri Üniversitesi ile afiliye olduktan sonra Derince Eğitim Araştırma Hastanemizin akademik kadroları hızla artmaya başladı. Buna paralel olarak hastanemizde 3. düzey sağlık hizmetlerini geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni dijital DSA anjio ünitesi hizmete alındı, 8 yataklı üst düzey yeni bir koroner yoğun bakım tamamlandı, 15 gün içinde devreye alınacak. Acil anjio sayımızı iki  katına çıkardık, yeni yoğun bakımla beraber bu rakamlar daha da katlanacak. Yakında Gebze Fatih Devlet Hastanesinin yeni binasını açacağız. Yeni binada inşallah 2018 yılı içinde anjio ve kalp ameliyatlarına başlamış olacağız. Böylece kentimizin batısındaki sağlık hizmetlerinde kategori yükselmesi olacak. Derince Eğitim Araştırma Hastanesi İzmit Alikahya Yerleşkesindeki Perinatoloji Polikliniğinde yeni devreye aldığımız 4D renkli doppler ultrason ise  üzerinde 18 aydır çalıştığımız bir projedir. Tamamen kendi döner sermaye imkanlarımızla şehrimize kazandırdığımız üst düzey bir sistemdir. Daha önce kamuda verilemediği için vatandaşlarımız bu hizmeti ancak özel sektörden astronomik rakamlar ödeyerek alabiliyordu. 2017 yılının ikinci yarısında ve 2018 yılı içinde yeni sağlık yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek” dedi.