İlimizdeki belediye başkanları, Avrupa’nın 5 kentinde bulunan atık yakma, enerji üretme ve ayrıştırma tesislerinde incelemelerde bulundu. İsmail Baran ve Ali Haydar Bulut, kurulacak tesis için yerin henüz netleşmediğine vurgu yaptı.
Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile 11 ilçe belediye başkanı Avrupa da  “Evsel Atık Yakma, Enerji Üretimi,  Şehir Isıtma ve Ayrıştırma Tesislerinde” incelemelerde bulundu.

 

VİYANA’DA ATIK EKONOMİSİ SUNUMU

Büyükşehir Belediye Başkanı ve beraberindeki heyet ilk olarak Avusturya’nın Viyana şehir Merkezi’nde bulunan atık yakma, enerji üretme ve şehir ısıtma tesislerinden biri olan Spittelau’da incelemelerde bulundu. Viyana şehrinin atık ekonomisi hakkında Dr. Martina Ableidinger tarafından sunum gerçekleştirildi. Ardından Viyana Atık Yakma ve Uzaktan Isı (Şehir Isıtma) Yönetimi hakkında Dr. Michael Kotschan tarafından bilgiler verildi. Daha sonra fabrikada incelemelerde bulunan heyet, Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş ile bir araya geldi.

 

AVRUPANIN EN BÜYÜK TESİSLERİ

Viyana’daki incelemelerin ardından heyet, Almanya’nın Hannover kentindeki tesisleri inceledi. Kocaeli heyeti Hannover’de bulunan AHA (Ayrıştırma ve Atık Yönetimi) da Noris Hannover (Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm), EEW (Enerji Üretimi ve Isıtma), EXITCOM (Elektronik Geri Dönüşüm) ve atık kabul tesislerinde bir dizi incelemede bulundu. Başkan Karaosmanoğlu ve beraberindekilere incelemelerinin ardından Hannover Valisi Hauke Jagau ve Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay tarafından heyet yemekte ağırlandı.

 

BAŞKANLARDAN YORUM YOK

Bu arada atık bertaraf tesisinin kurulmasının planlandığı Körfez ve Derince’nin belediye başkanları da yapılan gezi hakkında yorumda bulunmadı, ancak tesisle ilgili rutin bir bilgiyi kamuoyu ile paylaştı. Her iki başkan da kurulacak olan tesis için yer tahsisinin henüz yapılmadığını, konu hakkındaki arayışların ve istişarelerin devam ettiğini dile getirdi.

 

GEZİYE KATILANLAR

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu

Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın

Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammed Saraç

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Necmi Kahraman

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanı Kemal Altunel

Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran

Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut

Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez

Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş

Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker

Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci

Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak