Kadınların yoğun olarak istihdam edildiği öğretmenlik, müşteri temsilciliği, bankacılık, halklailişkiler gibi sektörlerde sürekli konuşmak, uzun süre ayakta kalmak,  hareketsizlik ve uzun çalışma saatlerinden kaynaklı rahatsızlıklar yaşanıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Dermatolog Dr. Hilal Gökalp ve Fitness Eğitmeni Murat Biçer yaşanan sorunların çoğunun stres, dengesiz beslenme ve hareketsizlikten kaynaklandığını söylüyor. 
 
Görülen rahatsızlıklar neler?
 
Strese bağlı saç dökülmeleri, yüzde ve vücutta çeşitli alerjik reaksiyonlar, döküntüler, kırmızı yüz,sedef, vitigilo gibi cilt sorunları, dengesiz ve kötü beslenmeden kaynaklı selülit, bölgesel yağlanma ve aşırı kilo alma, yüzde kırışıklık ve akne sorunları, tırnaklarda renk değişikliği ve kırılmalar, uzun süre hatalı ayakkabı kullanımı ve havasızlıktan kaynaklımantar, nasır, topuk dikeni gibi rahatsızlıklar en sık görülen dermatolojik problemlerdir. Vücuttaki birçok hastalığın sebebi stres, mutsuzluk, endişeden ileri gelir. Dermatolojik sorunlar eğer genetik ve diğer yapısal sebeplere dayanmıyor, stresten ileri geliyorsa stres koşulları ortadan kalkmadan  rahatsızlık da kendini uygulanan tedavilere rağmen yenilenme riski taşır.   Çalışan kadınların iş stresinden başka güzel bakımlı görünmek için yaptıkları uygulamalar da sağlıkları açısından zarar verici olabilir. Sürekli kapatıcı ve fondöten-pudra gibi malzemelerlemakyaj yapmak cildin hava almasını engeller; siyah noktaların oluşmasına ve ciltte porların (gözenek) genişleyip belirginleşmesine yok açar. Ayrıca akne ve allerjiye de neden olabilir.  Saçlara yapılan fön, maşa, perma, boya, röfle gibi uygulamalar sürekli yapıldıkça ve saç ciddi bir bakıma tabi tutulmuyorsa; saçın kalitesini zayıflatır, dökülmeler ve kırıklar artar, saç canlılığını kaybeder.  Tırnaklara sürekli oje sürmek; tırnakların hava almasını engelleyerek sararmalarına yol açar,tırnak kalitesini düşürür.  Kilo ve bölgesel incelme sorunu olan hanımlar vücutlarını formda göstermek adına korse tarzı çamaşırlar giyerler, bu da kan dolaşımını zayıflatarak selülit ve damar rahatsızlıklarını tetikleyebilir.  Strese değilse de hareketsizliğe bağlı sorunlar arasında en sık görüleni ise Varis ve benzeri kılcal damar rahatsızlıklarıdır. Varis sadece kadın hastalığı olarak bilinse de, özellikle ayakta çalışan insanlarda en çok görülen meslek hastalığıdır. Damarlar belirginleşir, kalınlaşır. Başta görünümolmak üzere dolaşımın zayıflaması açısından da rahatsız edicidir. 
 
Neler yapılabilir?
 
Mükemmellik takıntısı ve birçok kimlikte başarılı olma arzusu çalışan kadınları stresli ve mutsuz yapıyor. İyi anne, ilgili eş, becerikli ev kadını ve başarılı iş kadını şapkalarını bir arada taşımak isteyen kadınlarda kaygı düzeyi ve yetersizlik duygusu yükseliyor, birçok rahatsızlık da burada devreye giriyor. Hayatınızda mükemmellik takıntısından vazgeçmek ve kendinize zaman ayırmak, stresinizi ve dolayısıyla stresten kaynaklı rahatsızlıklarınızı azaltacaktır.  Gerek saç gerek cildinizde olan sorunlar; eş dost tavsiyesi ile değil dermatolog doktor ve eczanelere danışarak alınan ürün ve ilaçlarla tedavi edilmelidir.  Uzun süre gürültülü ortamlarda kalmak ve ekrana bakmak mental sağlık ve göz sağlığı açısından zararlıdır. Bulunduğunuz ortamı da sakin ve huzurlu kılacak uygulamaları önermekten ya da gürültücü arkadaşlarınızı daha anlayışlı olmaya davet etmekten çekinmeyin. Göz koruluğu, batma ve yanmalar içinse doktorunuzun tavsiyesi gözyaşı damlası vb. ilaçları kullanın. Sürekli fondöten ve pudra kullanmak cildin kalitesini bozar. Kalitesiz ve son kullanma tarihigeçmiş makyaj malzemeleri, makyajın iyi temizlenmemesi, cildin özelliklerine, yaşa uygun olmayanbakım ürünleri cilde zarar verir. Cildin nefes almasına izin verin, mümkünse doktor tavsiyesi ile ve eczanelerde satılan bakım ürünlerini kullanın. Bol su içerek ve dengeli beslenerek cildi içeriden de destekleyin. Yapabiliyorsanız 2 ayda bir cilt bakımı yaptırarak cildinizi nemsiz ve bakımsız bırakmayın.  Havasız ve güneşsiz ortamlarda çalışıyorsanız diğer zamanlarınızda olabildiğince açık alanlardan yararlanın. Çalışma saatleriniz vardiya usulü ise ya da gece geç saatlere sarkıyorsa, uykuda salgılanan ve bizi yeni güne hazırlayıp hücreleri tamir eden kimi hormonların üretiminden yeterince yararlanamazsınız. Vardiya ile çalışanlar bu durumda ne tür takviye alabileceğinimutlaka bir doktora danışmalıdır.  Çalışmadığınız zamanları AVM gibi yine kapalı alanlarda gezerek harcamayın, açık havada, her zaman geçtiğiniz yollardan değil yeni güzergahlar belirleyeceğiniz geziler hafızanızı güçlendirir, stresi azaltır, kilo sorunlarınızı azaltır ve selülitlerinizi daha az görünür kılar.