Bilgi teknolojilerinin hızlı bir şekilde geliştiği günümüzde, programlamaya olan ilgi de giderek artıyor. Ülkemizde ve dünyada çocuklara, erken yaşta programlama öğretmek için birçok proje, etkinlik gerek devlet eliyle gerekse gönüllülük esasına dayalı olarak geliştiriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Bilgievleri, Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Şube Müdürlüğü ve Kocaeli Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği programda çocuklara ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı, basit programlar yapmayı yaşlarına uygun eğlenceli şekilde öğretmeyi amaçlıyor.

YAZILIM DÜNYASINI TANIYORLAR
Kocaeli Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği projede Bilgievi öğrencilerine, Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri tarafından program yazma eğitimi veriliyor. İlk olarak çocuklara yazılım dünyasını tanıtan mühendislik öğrencileri, sonraki aşamada bilgisayar programlarının temellerini gösteriyorlar. Bilgievi öğrencilerinin kendi başlarına kod yazıp, çalışan programlar yazmalarına yardım edilen kulüpte, eğitimler atölye şeklinde sürdürülüyor. 

“OYUN OYNAMAYIP, OYUN YAZIYORLAR”
Projeyi sürdüren KOÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut İncebacak, şöyle konuştu; “Çok küçük yaşlarda tablet, bilgisayar, akıllı telefonla buluşan çocuklar bu teknolojileri bazen kendi istedikleri gibi bazen de uygun olmayan biçimde kullanabiliyorlar. Bilgisayar kullanımlarını daha eğitici bir hale getirmek için bu yolu seçtik. Çünkü çocuklar bu programla oyun oynamaktan ziyade oyun yazmayı öğreniyorlar. Bu program sayesinde 7- 15 yaş arasındaki çocuklara eğitim vermeyi planlıyoruz.’’ 

MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM VERİYOR
Bilgisayar mühendisliği öğrencileri ile birlikte eğitim verdiklerini belirten İncebacak, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Verilen eğitimlerde, dünyada etkin bir şekilde kullanılan code.org sitesi kullanılıyor. Bu sayede çocuklar etkinlik boyunca internetin olduğu her yerde kendi tabletleri veya bilgisayar vasıtasıyla etkinliğe katılabiliyorlar. Belli bir müfredat olmadığı için herhangi bir sınav ve not kaygısı olmadan kodlamayı öğreniyorlar. Code.org’dan algoritma programlamanın genel yapısını öğreniyorlar. Bu çalışmaları, KOÜ Bilgisayar Kulübü öğrencilerinin destekleri ile gerçekleştiriyoruz. Onlar da çocuklar için faydalı bir projede bulundukları için çok mutlu oluyorlar.”