Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla 29 Ekim'de açılacağını söyledi. Bakan Arslan, YHT Garı'nda incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, bu kadar ihtişamlı bir binayı, kısa sürede gezmenin mümkün olmadığını dile getirerek, garın gezilmesinin ardından brifing aldığını ifade etti.

SADECE İKİ YILDA TAMAMLANDI 

Bugün burada ülkemizin ilk Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan YHT garındayız” diye konuşan Bakan Arslan, "Söz konusu çalışma yaklaşık 2 yılda tamamlandı. 194 bin 460 metrekare kapalı alana sahip garda, bin 910 araçlık otoparkımız var. Gün içinde garda, 3 peronda 12 YHT tren setine hizmet edilecek,  3 gidiş 3 geliş olmak üzere 6 demiryolu hattı yer alacak" diye konuştu.

134 ODALI, 5 YILDIZLI OTEL DE VAR

Arslan, "Gara gelen misafirlerimizin yeme içme ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir katımız var. Bunun yanında 134 odalı 5 yıldızlı modern bir otelimiz var. En büyük odası aynı anda 400 kişiye konferans verebilecek bir konsepte sahip. Yine ticari ofisler olacak. Bu kadar canlı hayatın olduğu, Türkiye'nin her yerindeki YHT'lerin buluşma noktası olduğu bir yerde ticaretin burada hayat bulduğu mekanlarımız olacak. Bu tesisimizde ilk yardım, güvenlik olacak" ifadelerini kullandı. 

Engelsiz proje!

Arslan, YHT Garı'nın engelliler için engelsiz olduğuna dikkati çekerek, "Engelliler için her şey düşünülmüş durumda. İki engelli asansörü mevcut. Yüzde 40'ın üzerinde engeli bulunanların biletleri ücretsiz, diğerlerin de engel durumlarına göre indirimli bilet satışı yapılacak" açıklamasında bulundu.

29 EKİM'DE AÇILIYOR 

YİD modeliyle yapılan ve 29 Ekim'de işletmeye alınacak garın, 19 yıl 7 ay işletmeci firma tarafından işletileceğini belirten Arslan, işletmenin sonunda ise garın, TCDD'ye devredileceğini söyledi. Arslan, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrosuyla entegre olacak garın, sadece yüksek hızlı trene değil, şehir içindeki raylı toplu taşımayı kullanacak yolculara da hizmet edeceğini bildirdi.