TCDD ise söz konusu olayı 'kısmen' yalanladı.Kocaeli’de yaşayan Fatih Tuna Erciyas isimli bir vatandaş, Ankara’da bulunan kızını İstanbul’a getirmek için hızlı trenden kendine gidiş-dönüş, ona da Ankara’dan İstanbul’a tek yön gidiş bileti almak istedi. Bunun için Gebze Hızlı Tren İstasyonu’na gelen Erciyas hayatının şokunu yaşadı. Buradaki gişe görevlisi sistem gereği “Bayan, erkeğin yanına oturamaz” diyerek kızının ancak ‘erkek’ olarak kayıt edilip aynı koltukta yolculuğun mümkün olabileceğini belirtti. Gişe görevlisi ayrıca bu ‘erkek bileti’ uygulamasının da kendisini ‘suçlu durumuna’ düşüreceğini belirterek “Bu riski göze alamam” dedi. Duruma çok şaşırdığını belirten Erciyas, görevliye “Bu nasıl uygulama” diye sorması üzerine ise kendisine “İslam dini bunu kabul etmiyor” yanıtı verildiğini savundu.
 
“AYRI AYRI YOLCULUK YAPACAĞIZ”
Yaşadıklarını Sözcü’ye anlatan Erciyas, “Kızımla ayrı ayrı yerlerden bilet alabildim, düşünebiliyor musunuz? Hâlâ şaşkın durumdayım. Olayın şoku ile bileti satın aldım. Ben ayrı koltukta, o ayrı koltukta… Öz kızımla ayrı yerlerde yolculuk yapacağım” diye konuştu.
Olayın şokunu atlatınca TCDD’nin müşteri hizmetlerini aradığını belirten Erciyas, “Bana ‘Burada bay ve bayana eş dahi olsalar yan yana koltuklarda bilet verilmiyor ama size yanlış aksettirilmiş. Bunun dinle bir ilgisi yok, sistemle alakalı bir durum’ dendi. Ben gidiş-dönüş bileti aldığım için kızım yanımda oturamazmış. Eğer Ankara’dan tek yön alsaymışım o zaman oturabilirmişiz. Ama bilet ayrı ayrı kesildiği için bu gibi durumda yan yana kesilemiyormuş. Bayanlar yanında erkek yolcu istemediği için otomatikman böyle bir uygulama getirilmiş. Bu kişi kim olursa olsun değişmezmiş” diye konuştu.PEKİ 18 YAŞINDAN KÜÇÜK BİRİSİNE NASIL BİLET SATILIYOR?
Erciyas “Hadi tüm bu saçmalığı anlıyorum da 18 yaşından küçük birisine peki o zaman nasıl tek bilet satılabiliyor? Bu uluslararası mevzuata da aykırı. Konunun takipçisi olacağım” dedi.
 
Yaşadıklarını daha sonra sosyal medya hesabında anlatan Erciyas şu paylaşımda bulundu: “Yüksek Hızlı Tren’den bilet alacağım. Ankara’dan kızımı alıp İstanbul’a getirmek için. 9 yaşındaki öz kızım babasının yanında oturamazmış!.. Bak bak!.. ‘Eee niye’ diyorum, ‘Bayan erkeğin yanına oturamaz’ diyorlar. ‘E ama o benim kızım, bu nasıl bir uygulama’ diyorum, ‘İslam dini bunu kabul etmiyor’ diye bir cevap alıyorum..
Vah ki ne Vah !.. Böyle bir sistem hiçbir dinde olmamalı!  Biri beni dürtsün de uyanayım bu kabustan. Küçük bir kız cocuğu babasının yanına oturamıyor; ben artık hiçbir şey demiyorum!”
 
TCDD’DEN ‘KISMİ’ YALANLAMA GELDİ
Sözcü’nün ulaştığı TCDD yetkilileri ise “Konuyu araştırıyoruz. Detaylı bir açıklama yapılacak. Ancak iddialar tamamıyla doğru değil. Bu uygulama var ancak gişe memuruna atfedildiği gibi ‘İslami kurallarla’ alakası yok. Biletler ayrı ayrı kesildiği için meydana gelmiş bir sıkıntı olduğunu değerlendiriyoruz. Yolcunun mağdur olmasından dolayı üzgünüz. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra mağduriyet de giderilecektir” dediler.
 
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Peki daha önce de gündeme gelen TCDD’deki ‘harem-selamlık’ uygulama nasıl işliyor?
TCDD’nin trenlerindeki mevcut uygulamaya göre bilet sistemi ‘erkekler’ ve ‘kadınlar’ olarak ikiye ayrılıyor. Örneğin bir erkek, trenden kendine bir kişilik bilet aldığında oradaki ‘ikili’ koltuk otomatik olarak ‘erkek bölümü’ haline geliyor. Kadınlar için de aynısı geçerli. Mesela bir kadın yolcu vagondan yer almak istediğinde; tüm kadın ikili koltuklar dolu ise (bir erkek koltuk boş olmasına rağmen) yolcuya bilet satışı yapılmıyor.
 
NEDEN ÇOCUĞUYLA YOLCULUK YAPAMADI?
Harem-selamlık bu sistem, son olayda olduğu gibi, trajikomik olaylara da sebebiyet veriyor. Baba biletini ‘ayrı’ kestirdiği için sonradan bilet aldığı kızı sistem tarafından otomatik olarak ‘kadın yolcu’ statüsüne geçiyor ve babasının yanına oturulmasına izin vermiyor.