Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA)’nın 21-22 eylül tarihleri arasında düzenlenen Aracı Şehirle Bölgesel Forumu’na katılmak üzere Nevşehir’e giden Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze’ye ve şehrin potansiyeline ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Forumun açılış konuşmasını yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, forumunun öğleden sonraki bölümünde, hazırlanan slayt gösterimi eşliğinde konuklara Gebze’nin var olan sanayi, bilim ve insan kaynakları potansiyeline dair kapasitesi ve şehrin hedeflerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
GEBZE’NİN STRATEJİK KONUMU
Sözlerine, “Aracı şehirlerin Ulusal Düzeyde Kalkınmaya Katkılarının ele alınacağı forumumuzun ulusal ve uluslar arası düzeyde bir fikri münazara ve yenilikleri paylaşma imkanı sağlayacak bir ufuk turuna dönüşeceğine inanıyorum” diyerek başlayan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Doğduğu topraklardan kalkıp doyduğu topraklara, yani Gebze’ye gelerek bir Türkiye mozaiğini, dostça ve kardeşçe oluşturan Gebzeli hemşerilerimin selamlarını sizlere iletmek isterim. Gerek stratejik ve jeopolitik konumu, Anadolu’ya açılan yolların kavşak noktasında yer almasıyla bir sanayi, bir emek ve bir üretim kenti olan Gebze; 400 bin kalıcı ve 1 milyonu aşkın günü birlik nüfusuyla ‘aracı şehir’ unvanını da üzerinde barındırıyor.
SANAYİ VE AR-GE KENTİ GEBZE
Organize Sanayi bölgeleri ve burada yer alan binlerce irili ufaklı fabrikalarıyla ülkemizin sanayi kentleri ligindeki konumuyla öne çıkan Gebze, yüzünü geleceğe doğru dönüyor. Üretim hacmi ve gayri safi milli hasılanın yanı sıra ülke ekonomisine verdiği katkıyla adını dünyanın bildiği bir kent olarak duyuran Gebze, bir bilim ve Ar-Ge kenti olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. TÜBİTAK, TÜSSİDE, TSE ve Gebze Teknik Üniversitesi gibi bilimin öncü kuruluşlarının yanı sıra kurulmakta olan Bilişim Vadisi ile artık yeni çağa uygun teknolojilerin üretileceği ve ihraç edileceği bir kent kimliğini de kavuşmak üzere.
GÜNDEMİMİZ İNSAN VE ŞEHİR
Dünya nüfusunun halihazırda yüzde 30’nun yaşadığı aracı şehirler sahip oldukları ideal insan ölçeği nedeniyle de küresel gündemde kendilerine daha fazla yer edinmektedir. Dünyadaki ve Türkiye’deki mevcut kentleşme trendi aracı şehirlerin kendi gündemlerini oluşturmalarını zaruri kılmaktadır. Mevcut sanayi üretim ve sanayi potansiyelinin yanı sıra stratejik ve jeopolitik konumuyla öne çıkan Gebze’mizin yerel yöneticileri olarak gündemimizi ve hareket noktamızı ‘insan ve kentlileşme’ olarak belirledik. İnsana hizmet odaklı yerel yöneticilik misyonunu ilke edinen bizler, bugünden yarını kurmanın ve imar etmenin sorumluluğunu da omuzlarımızda taşıyoruz.
BUGÜNDEN YARINI İMAR ETMEK
“Biz sadece bugünün şehirlerine bugünün insansına karşı sorumlu değiliz. Bizler bugünden yarını imar etmenin sorumluluğunu taşıyoruz” sözleriyle yerel yönetim anlayışının rotasını belirleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, “belediyecilik bizim için sadece, millete hizmetkarlık ve şehre olan aşktır”  anlayışını da kendimize rehber edindik. Bu hedef istikametinde, Türkiye’nin dört bir yanından çalışmak üzere Gebze’ye göç eden insanlarımızın şehre entegrasyonu ve kentlilik bilincinin gelişmesi, yerleşmesini birinci plana aldık.
KENTLİLİK VE GEBZELİLİK BİLİNCİ
365 Milyon Liralık bütçesi, 400 bin yerleşik ve 1 milyonu aşkın günü birlik nüfusuyla, bağlı olduğu Kocaeli ile İstanbul arasındaki konumuyla Gebze’nin; yaşamak zorunda kalınan değil yaşamaktan ötürü keyif alınan ve mutlu olunan bir kent olmasını istiyoruz. Üretimin ve sanayinin kenti olan Gebze’de kentlilik bilincinin yerleşmesi ve toplum genelinde kabul görmesinin gerektiğini düşünerek, ‘Gebzelilik’ ortak paydasını geliştirecek projelere imza atmayı hedefledik.
MARKA ŞEHİRE MARKA PROJELER
Gebze’de uygulamaya koyduğumuz ‘insan ve toplum’ temelli sosyal belediyecilik çalışmalarının temelinde gençler ve çocuklar var. ‘Güzel Şehirleri Güzel İnsanlar Kurar ve İhya Eder’ düsturuyla çıktığımız bu yolda, sosyal belediyecilik ilkesinin gereği; “Güzel Gelecek Akademi, 41 Genç 41 Gelecek Liderlik Eğitimi Projesi, GESMEK Çocuk, Anaokulu Üniversitesi, Atlı Eğitim Merkezi ve Fair Play Akademi” gibi marka projeleri hazırladık. Sanayi kapasitesiyle ekonomiye omuz veren Gebze’nin çocukları artık; daha küçük yaşlarda katıldıkları Anaokulu Üniversitesinde aldıkları değerler ve bilimsel eğitimlerle geleceğe hazırlanıyor.
GELECEĞİN LİDERLERİ GEBZE’DEN
Binlerce fabrikası ve üretim merkeziyle sanayinin başkentleri arasında yerini alan Gebze’nin gençleri artık; 41 Genç 41 Gelecek Projesi ile geleceğin liderleri arasında yer almak üzere ‘ben de varım’ diyor. Sanayi kapasitesini, bilimsel çalışmaların ışığında ve kurumlarının yarattığı sinerjiyle Ar-Ge ve teknoloji üssü haline dönüştüren Gebze’nin çocukları artık;  gerek Atlı Eğitim Merkezinde, Yaz Okulunda, Fair Play Akademide sporun güzel dünyasıyla tanışıyor, en az bir spor dalını amatörce icra ediyor.
İNSANLARIN MUTLU OLDUĞU ŞEHİR
Hayata bakışımız kadar şehre bakışımızda da temelinde insan olan, insanların mutlu yaşadığı bir kent olan anlayışla; bugün sizlere tanıtmaya çalıştığım Gebze’mizi geleceğe hazırlayacak çalışmalara bundan sonrada hız kesmeden devam edeceğiz. Bizleri siz değerli hazirunla bir araya getiren teşkilatımıza (UCLG-MEWA) bir kez daha teşekkürleri sunuyor, forumumuzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Sağlıcakla kalın” dedi. Foruma UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, UCLG Aracı Şehirler Forumu Başkanı Mohamed Sefıanı, UCLG Genel Sekreter Yardımcısı Emilia Saız, UCLG MEWA Eşbaşkanı Mohamed Saasıeh, UCLG Başkanı Parks Tau ve Nevşehir Valisi İlhami Aktaş katıldı.