Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan verilere göre hazırlanan raporda havası en kirli iller Aksaray, Ağrı ve Muş olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun 81 il içinde tek il Çankırı oldu. 
 

Dünyada geçen kış ‘kırmızı alarm’ seviyesine yükselen hava kirliliğinin Türkiye’deki boyutunu gözler önüne sermek için ‘Temiz Hava Hakkı Platformu’ bir çalışma yaptı. ‘Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor’ adlı rapor bugün düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

81 İLİN 41'İNDE LİMİT AŞILDI EN KİRLİ YERLER AĞRI, AKSARAY, MUŞ

Türkiye’de hava kirliliğine neden olan PM10 partikülü için 2015’te verilen yıllık limit 56 mikrogram (μg)/metreküp. 2015’te Türkiye’de 81 ilin 41’inde bu limit aşıldı. En yüksek düzeyde hava kirliliği görülen üç il Aksaray, Ağrı ve Muş oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kalitesi limiti dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise sadece Çankırı’daki değerlerin limitin altında olduğu görüldü.

Özellikle Samsun (İlkadım Hastane), Bursa, Manisa, İstanbul (Esenyurt), Adana (Valilik), Kayseri (Hürriyet) ve Bursa (Beyazıt Cad.) istasyonlarında, yılda 250 günden fazla süre boyunca (327-256 gün) günde 50 μg/ m3’den daha fazla PM10 düzeyi ölçümü yapıldı.

KOÜ TIP'TAN AÇIKLAMA: ÖNLEM ALINMALI

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan da Türkiye’de hava kirliliğinin özellikle 2015 yılında ciddi artış gösterdiğini vurgulayarak, “Başta akciğer kanseri ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere birçok sağlık etkisi bulunan hava kirliliğine karşı ulusal ve yerel düzeyde yöneticileri önlem almaya çağırıyoruz” dedi.

Türkiye’nin hava kirliliği konusundaki yasal mevzuatın DSÖ’nün düzenlemelerinin gerisinde olduğunu vurgulayan Greenpeace Akdeniz Avukatı Deniz Bayram, temiz hava hakkı 2019-2020 hedeflerine ulaşmak için öncelikle kömüre dayalı enerji üretiminden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti ve “Etkili önlemler derhal alınmalı” dedi.