Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliği ile gerçekleştirilen temel itfaiyecilik eğitimlerinin 50.’si düzenlenen programla tamamlandı. Ordu itfaiyesinden 20 itfaiyeci törenle sertifika aldı. Kocaeli İtfaiyesi bugüne kadar 310 belediyeden bin 375 kişiye sertifika verdi. Eğitimleri tamamlanan itfaiyecilere TBB çeşitli teçhizatlar hediye etti. Emex Otel’de düzenlenen programda eğitimleri tamamlanan 20 kişilik grup sertifikalarını aldı. Sertifika törenine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Erol, İtfaiye Dairesi Başkanı Doğan Kara, şube müdürleri ve itfaiye erleri katıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Erol, “İtfaiyecilik öncelikle insanlık gerektirir. Müdahale ettiğimiz kişinin kimliği bizim için önemli değildir. Çünkü can kurtarıyoruz. Bir itfaiyecinin en önemeli özelliği insani olmasıdır. Bu önemli bir vasıftır. Bizim seyrettiğimiz yangınların siz içinde oluyorsunuz. İtfaiyeciler görevini iyi yapamazsa çok kötü sonuçları olur. Onun için çok önemli bir göreviniz var" dedi.
Eğitimler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi’nin (KOBİTEM) Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki uygulama platformunda gerçekleştirildi. Gruba İtfaiye Daire Başkanlığı’nın uzman personeli tarafından tam teçhizatla, yüksek ısı yayan alevler içinde eğitim verildi. Ekip, flashover simülatörü ve Duman simülatöründe yangınla mücadele etti.
Flashover konteynırında oluşturulan yüksek ve yarım yanma özelliği gösteren yoğun dumanın, oksijenin kontrollü bir şekilde verilmesiyle ani parlama ile tutuşturulması sağlandı. İtfaiyeciler, konteynırda oluşturulan 750 derece ısıda gerçek bir yangın ortamını gördü. Duman simülatörüne giren ekip, parafin sıvısı yakılarak elde edilen suni duman içinde eğitime katıldı. Görüş açısının sıfıra indirildiği simülatörde müdahale ekibine kapalı ve yoğun duman barındıran ortamlarda ilerleme teknikleri gösterildi. Dumanlı simülatörde yaralı arama kurtarma çalışmaları ile dar alanda çalışma yöntemleri öğretildi.